August 2, 2024

Regler for overvågning

For mange typer virksomheder er det vigtigt at have videoovervågning, og det er der flere grunde til. Videoovervågning kan have en tydeligt præventiv effekt mod tyveri, hvis det skiltes, at der forefindes videoovervågning. I den situation vil tyvene ofte  holde fingrene for sig selv. Dette kan gælde på byggepladser, hvor der er problemer med tyveri af værktøj og materiel. Det kan også være i en butik, hvor videoovervågning kan have en hjælpsom effekt for medarbejdere og gæsters sikkerhed. 

Videoovervågning kan også bruges i forbindelse med adgang, så det er nemmere at have overblik over, hvem der kommer og går fra din virksomhed. Men når det kommer til overvågning, er der nogle regler, der skal overholdes. Hos BeSafe kan vi både rådgive, montere og installere forskellige sikringsløsninger, og derigennem er vi også skarpe på lovgivningen, når det kommer til sikringsløsninger, herunder overvågning. Kort sagt er vi eksperter i sikkerhed. Læs med her og bliv klogere på reglerne på området. 

Reglerne for videoovervågning som virksomhed

Alle virksomheder - store som små - er omfattet af TV-overvågningsloven. Det er altså væsentligt, at man først og fremmest overholder de regler, som loven foreskriver. 

Disse er blandt andet: At virksomheden gerne må have videoovervågning, der filmer indgange og facader, på trods af at der er offentlig færdsel på disse områder. Videoovervågningen må dække helt op til 30 meter ud fra egne indgange og facader. Her er det dog væsentligt, at disse områder ikke dækker privat beboelse. 

Der er dog undtagelser til denne regel. Der er nemlig tilfælde, hvor virksomheder gerne må have videoovening på andre steder, hvor offentlig færdsel foregår. Herunder kan nævnes parkeringsarealer og tankstationer. Desuden gælder der også særregler for overvågning af steder med hæveautomater, som virksomheden råder over i offentligt rum. Dette står også uddybet i TV-overvågningsloven

Skiltning hvis du har videoovervågning

Ligesom der er regler for videoovervågning, hører der også regler for skiltning med. Såfremt du benytter videoovervåning, skal du tydeligt oplyse, at videoovervågning forefindes, fx med et skilt eller et klistermærke, der beskriver denne funktion. 

Har du en butik med videoovervågning, skal dette fremgå af et skilt ved indgangen til butikken. Derudover har skiltning af videoovervågning et funktionelt formål, da det kan have en præventiv effekt og mindske risikoen for tyveri, hærværk og ulovlig indtrængen, hvis tyve spotter, at her bliver videoovervåget gennem en tydelig skiltning. 

Regler for opbevaringen af optagelserne

Du er på rette vej, hvis du har installeret videoovervågning efter ovenstående regler og tilmed skilter med det korrekt. Men hvad så med de optagelser, som overvågningen optager? Her gør det sig gældende, at videoovervågning og behandling af personoplysninger gennem videoovervågningen (billeder og video) altid er omfattet af GDPR-regler. Det er altså væsentligt at være informeret om disse, og du kan læse mere om dem her. 

Hvis du står i en situation, hvor du føler et behov for at dele overvågningsbilleder, er det væsentlig at vide, at det kun er politiet, der må dele overvågningsbilleder. Der kan altså vanke en bøde, hvis du oplever tyveri og deler billeder af tyven fra dit overvågningskamera på eksempelvis sociale medier. 

Registrering af kameraer med politiet

Og når vi er ved politiet, spiller disse også en rolle, hvis du har opsat videokameraovervågning udendørs. I den situation er det nemlig obligatorisk, at du skal registrere dit kamera, både eksisterende og nyopsatte, i Politiets kameraregister (Polcam-regisret). Gør du ikke dette, kan du risikere en bøde. 
Udendørskameraer kan spille en vigtig rolle, hvis der har foregået kriminalitet i området. Her er det vigtigt for politiet at have et overblik over, om nogle kameraer i området kan hjælpe med at opklare et handlingsforløb eller finde gerningspersoner ved at kontakte folkene bag de kameraer, der er registreret i området 

Har du brug for sikring med videoovervågning? 

Hos BeSafe er vi eksperter inden for sikringsløsninger, og vi er klar til at rådgive dig om, hvilken sikringsløsning der er mest fordelagtig for din situation. Desuden monterer og installerer vi også sikringsløsningerne, ligeså vel som, at vi servicerer dem og altid er klar til at rykke ud, hvis der skulle opstå problemer. Tag fat i os her og lad os tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med at sikre din virksomhed.  

For mere information, kontakt venligst:

Mathias Rasmussen

Mathias Rasmussen

Direktør, partner
+45 60 20 15 01
mathias@besafe.dk
Viden & guides

Også værd at læse

Læs artiklen
Læs artiklen
Læs artiklen
kontakt os

Har du brug for os til din næste opgave?